2014. augusztus 10., vasárnap

Két jegy odaútra

Nyugat Kihívás 2/5.

Fandom: Nyugat
Páros: Illyés Gyula x Kozmutza Flóra és a fölösleges harmadik József Attila szerelmi háromszöge, mert nem tudom őket békénhagyni.
Műfaj: angst
Megadott vers: Reményik Sándor: Nem urad és királyod
Megadott cím: Két jegy odaútraA vonat kereke ütemesen zakatolt. A lehúzott ablakon át az ifjú költőt a Balaton friss, sós illata és a saját kétségei gyötörték. Vajon övé lesz még Flóra, mire visszatér? Az övé volt-e valaha? Visszatér-e még egyáltalán erről az útról?
A zakatoló vonatot már csak egy állomás választotta el Balatonszárszótól, mikor jött a kalauz. Attila a kezében tartott jegyeket nézte. Két jegy odaútra. Flórának vette a másikat, valahogy bennemaradt a tárcájában. Elképzelte, hogy mellette ül. Aztán elképzelte, hogy Illyés mellett ül. Ó, a gaz áruló barát, elvette az ő tulajdonát, az ő egyetlen Flóráját, józan eszét az őrületben, a kis mozdulatlan fénypontot a folyton kavargó sötétségben. Hiszen övé volt Flóra, övé volt teste és lelke, és minden szó, amit le lehetett írni róla, és ő már le is írta, százezer hosszan kanyargó ciklusban az összes ráillő metaforát, oximoront és szinesztéziát felhasználva, az egész költészetét rááldozva.
A kalauz a jegyeket kérte. Átadta mindkettőt. Azt mondta, a feleségéé a másik.

***
- Ez őrültség! – csattant fel Illyés – Miért nem tisztázod vele végre? Ez egyszerűen beteges.

- Igen. Hisz ő is beteg – pillantott rá udvarlójára Flóra végtelen nyugalommal.

Gyula néha úgy látta, ez az asszonyra is igaz. Betege a saját betegeinek, mindegyiket meg akarja menteni, mindegyiktől átvesz minden fájdalmat.

- Attól még megmondhatnád neki, hogy nem szereted – a költő hangjában féltékenység villant.

- Ő nem értené meg. Neked kell megértened, hogy téged szeretlek.

- Birtokolni akar!

- Mert neki senki sem tanította meg azt, amit neked. Ő nem tudja, hogy egy nőt nem birtokolni kell, hanem társként elfogadni, s gyengéden ölelni a helyett, hogy összeroppantanád a csontjait. Te ezt tudod, mert jó családból jöttél és megtanították neked. És van ép eszed is, hogy felfogd.

Flóra halkan, komolyan beszélt, mint mikor egy beteget próbál nyugtatni, és Illyés ilyenkor legszívesebben elhúzódott volna tőle minél messzebbre, olyan steril volt és kórház szagú, visszhangos szavú, mint kongó folyosón a hordágy kereke. Ő az őrült a rács mögött, Flóra pedig a másik oldalán, és beszél hozzá. Pedig az őrült szabadlábon van, les rájuk. És egykor a barátjának nevezte.

***
Egy- kettő-nulla.
Nulla-egy-kettő.
Kettő-egy-nulla.
Sehogyan sem jó a képlet.
Ha két jegyet vesz és pocsékba megy… Kell a pénz. Az fontos. Kenyérre kell.
Ha egyet vesz… Talán Flóra mégis lejön utána. De mi lesz, ha megsértődik, ha azt hiszi, rá nem is gondolt, ha itthagyja, ha nem lesz többé Flóra, ha megszökik tőle, ha nem lesz az övé mindörökké?
Ha nem vesz egy jegyet sem, nem mehet vissza. Akkor itt a végállomás.

***
Illyés arra gondolt, így szereti látni Flórát. A nő pasztellrózsaszín ruhát viselt, kontyából néhány tincs göndörödött a füle mögé, illata parfümös, és mosolygott. Sehol a kórházillat, sehol a sterilitás, a lány fecsegett és kacagott, tényleg gyönyörű volt. És szabad. Szabad, amilyennek egy nőnek lennie kell.
Flóra levele, melyet Attilának írt, tegnap kellett, hogy megérkezzen. Most már tényleg szabad volt.

***
Nulla.
Nulla.
Nulla, nulla, nulla.
Flóra nem sértődik meg. Nem jön.
Ő már nem megy vissza. Nincs miért.
Nulla. Megmarad a pénz. Lesz kenyérre.
Lesz temetésre.

2 megjegyzés:

 1. Na én azt szeretném most mondani, hogy nagyon sajnálom hogy eddig még nem írtam, de az utolsó pár mondat napok óta a fejemben van mert annyira gyönyörűséges és imádom és szeretem ezt a párost, bár eddig nem tudtam róla T_T Úgy terveztem, mire lesz a kihívás, bővebben utána nézek nekik is, hogy tudjak írni róluk, de nem jött össze, talán majd legközelebb ._.
  Szóval zseniális volt, tényleg, és szerintem nem jutok túl rajta még egy darabig ><

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Remélem, a következő kihívásra vagy még előbb tényleg írsz velük, mert jaj, nagyon szeretnék már róluk mástól is olvasni. Főleg tőled ;)
   Örülök, hogy tetszett, és köszönöm ^^

   Törlés